Συνταγή για νόστιμο γύρο χοιρινό!

Για 8 άτομα

Υλικά:

3,2kg λαιμός χοιρινού χωρίς κόκκαλα

8 μεγάλα ψωμάκια για μπέργκερ με σουσάμι

125g βούτυρο

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση

1 μικρό κρεμμύδι

500g σαλάτα λάχανο

100g σαλάτα καρότο

3 κ.σ. ντρέσινγκ σαλάτας

1 φλιτζάνι σος μπάρμπεκιου

3 κ.γ. ζάχαρη

5 κ.σ. καρύκευμα μπάρμπεκιου

Αλάτι και πιπέρι

Θα χρειαστείτε επίσης:

1 σύριγγα, 1 αισθητήρα θερμοκρασίας

 

Διαδικασία:

  1. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, κόψτε το σκόρδο στη μέση και αφήστε τα να σιγοβράσουν σε μέτρια θερμοκρασία χωρίς να μαυρίσουν. Αφήστε το βούτυρο να δροσίσει ελαφρώς, περάστε το μέσα από ένα κόσκινο και στη συνέχεια τραβήξτε το μέσα στη σύριγγα. Βάλτε το βούτυρο μέσα στο λαιμό του χοιρινού. Για να το κάνετε, βάλτε τη σύριγγα σε διάφορα σημεία του κρέατος και βάλτε λίγη ποσότητα βουτύρου κάθε φορά. Τρίψτε το καρύκευμα μπάρμπεκιου πάνω στο κρέας, τυλίξτε το σε μία μεμβράνη και, για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το μαριναρισμένο στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
  2. Ανακατέψτε το λάχανο με το καρότο, τη ζάχαρη και το ντρέσινγκ σαλάτας. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και βάλτε τα στο ψυγείο.
  3. Θέστε σε λειτουργία την ψησταριά με μόνο λίγες μπριγκέτες για έμμεσο ψήσιμο, προσαρμόστε τη θερμοκρασία στους 160οCκαι κλείστε το καπάκι. Βάλτε τον αισθητήρα θερμοκρασίας στη μέση του χοιρινού και βάλτε το κρέας στην ψησταριά πάνω από το δοχείο συλλογής λίπους. Αφήστε το κρέας να μαγειρευτεί έμμεσα για 3-3 ½ ώρες με το καπάκι κλειστό, μέχρι να σχηματιστεί μια νόστιμη, καψαλισμένη κρούστα. Τυλίξτε το κρέας σε αλουμινόχαρτο και αφήστε το να μαγειρευτεί έμμεσα για άλλες 3-3 ½ ώρες, μέχρι η θερμοκρασία του πυρήνα να φτάσει τους 95ο C. Στη συνέχεια, αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί μέσα στο αλουμινόχαρτο για άλλα 30 λεπτά.
  4. Κόψτε τα ψωμάκια για μπέργκερ στη μέση και βάλτε τα στην άκρη ακριβώς πάνω από τις φλόγες για να γίνουν τραγανά. Βάλτε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ και κομματιάστε το χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια. Ζεστάνετε τη σάλτσα μπάρμπεκιου σε ένα αλουμινένιο δοχείο για κατάλληλο για μπάρμπεκιου πάνω στην ψησταριά και ανακατέψτε με τον χοιρινό γύρο που έχετε ετοιμάσει. Βάλτε τη λαχανοσαλάτα στα ψωμάκια, βάλτε μια μεγάλη ποσότητα γύρου από πάνω και προσθέστε αν θέλετε επιπλέον σος μπάρμπεκιου.

(Πηγή: www.landmann.co.uk)