Tips για τέλειο ψήσιμο!

Πλέον μπορείτε να δείτε και εδώ όλα τα tips για το τέλειο ψήσιμο που ανεβάζουμε στο facebook! Για να απολαύσετε με τους αγαπημένους σας ανθρώπους υπέροχο φαγητό ψημένο στην αγαπημένη σας Landmann ψησταριά!

Tip No.1: Ποτέ, ΜΑ ΠΟΤΕ, δεν βάζουμε το κρέας για ψήσιμο αμέσως αφού το βγάλουμε από το ψυγείο! Πρέπει να μην είναι παγωμένο, να το ψήσετε στα γρήγορα και να το γυρίσετε μόνο μία φορά στο μέσο του ψησίματος. Διαφορετικά, θα ψηθεί υπερβολικά εξωτερικά αλλά από μέσα θα παραμείνει ωμό. Θυμηθείτε λοιπόν, κάθε φορά που είναι να ψήσετε, να έχετε ξεπαγώσει καλά το κρέας.

Tip No.2: Αυτή η συμβουλή αφορά όσους χρησιμοποιούν ψησταριές κάρβουνου. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δημιουργηθούν έντονες φλόγες, ΜΗΝ τις σβήσετε με νερό. Αντί γι’ αυτό, προτιμήστε να ρίξετε αρκετή ποσότητα χονδρού αλατιού πάνω στα κάρβουνα μέχρι η φωτιά να κοπάσει. Αλλιώς, μπορείτε να ψεκάσετε το κρέας με λίγο κόκκινο κρασί!

Tip No.3: Όταν ψήνουμε στο μπάρμπεκιου θέλουμε το κρέας μας να γίνει ζουμερό… Πολλές φορές, όμως, μας είναι δύσκολο ακόμα και να το κόψουμε, πόσο μάλλον να το μασήσουμε! Τι κάνουμε λάθος λοιπόν; Αυτό που συνηθίζουμε είναι να αλατίζουμε το κρέας μας πριν το βάλουμε στη φωτιά. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ! Το κρέας πρέπει να το αλατίζουμε λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, αλλιώς το αλάτι θα απορροφήσει όλους τους χυμούς του κρέατος με αποτέλεσμα αυτό να στεγνώσει. Κάτι άλλο που συνηθίζουμε να κάνουμε είναι να γυρνάμε το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος με πιρούνα. ΕΠΙΣΗΣ ΛΑΘΟΣ! Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε τρύπες στο κρέας και επιτρέπουμε την έξοδο των χυμών από το εσωτερικό του. Προμηθευτείτε λοιπόν μία λαβίδα.

Tip No.4: Κάτι πολύ βασικό για να γίνει το κρέας σας νόστιμο και ζουμερό είναι η μαρινάδα, η οποία κάνει το κρέας πιο τρυφερό και το βοηθάει να διατηρήσει τους χυμούς του. Συνήθως χρησιμοποιούμε όξινες μαρινάδες με χυμό λεμονιού, ξίδι ή κρασί. Τα όξινα αυτά συστατικά ελευθερώνουν τις πρωτεΐνες του κρέατος κάνοντας μαλακότερη την επιφάνειά του. Επίσης βασικό είναι το λάδι που χρησιμοποιούμε στη μαρινάδα, καθώς αυτό είναι που εμποδίζει το φαγητό από το να στεγνώσει και ενισχύει τη γεύση. Μπορείτε, επίσης να χρησιμοποιήσετε και κάποια πρόσθετα υλικά, όπως σκόρδο ή τζίντζερ, ανάλογα με τα γούστα σας. Αφού φτιάξετε τη μαρινάδα σας αλείψτε με αυτήν το κρέας σας, τυλίξτε το σε μία μεμβράνη και αφήστε το για κάποιες ώρες. Έπειτα ξεκινήστε το ψήσιμο. Μπορείτε να αλείφετε το κρέας με τη μαρινάδα και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αυτό το βοηθάει να διατηρείται μαλακό.

Tip No.5: Το μυστικό του καλού ψησίματος βρίσκεται στο καπάκι της ψησταριάς σας. Πώς λοιπόν μπορείτε να κρίνετε πότε πρέπει να βάλετε το καπάκι; Καλό είναι να χρησιμοποιείτε το καπάκι κάθε φορά που ψήνετε. Χάρη σ’ αυτό, το φαγητό σας μπορεί να ψηθεί καλά από όλες τις πλευρές και να διατηρήσει την υγρασία του. Και αυτό γιατί βάζοντας το καπάκι πάνω στην ψησταριά σας, διατηρείται η θερμότητα καθ ‘όλη τη διάρκεια του ψησίματος και διαχέεται ομοιόμορφα σε ολόκληρο το θόλο καύσης, όπως γίνεται και με τον φούρνο σας. Μειώνονται έτσι και οι πιθανότητες να καεί το κρέας σας. Όταν όμως το κρέας που ψήνετε είναι πολύ λεπτό, τότε μην χρησιμοποιήσετε το καπάκι, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα σκληρύνει πολύ εξωτερικά και θα ψηθεί πολύ εσωτερικά, κάτι που δεν το θέλουμε. Καλύτερα σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν να μην χρησιμοποιήσετε το καπάκι, ώστε να ψήσετε το κρέας σας πρώτα από τη μία πλευρά και μετά από την άλλη.

Tip No.6: Μια πολύ απλή συμβουλή, που μπορεί για κάποιους να είναι αυτονόητη, κάνει τη διαφορά στο ψήσιμό σας! Συχνά το αμελούμε, αλλά πρέπει πάντα μετά το ψήσιμο να καθαρίζουμε το μπάρμπεκιου. Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο και κουραστικό να γίνει κάτι τέτοιο την ώρα που απλά θέλετε να καθίσετε και να απολαύσετε τους καρπούς των κόπων σας. Ο καθαρισμός και η φροντίδα της ψησταριάς σας, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τους κανόνες υγιεινής, αλλά και με την επιτυχία του επόμενου ψησίματός σας. Δηλαδή, τα λίπη που έχουν παραμείνει στην ψησταριά σας από το προηγούμενο μπάρμπεκιου, μπορεί τώρα με τις αναθυμιάσεις να δώσουν στο κρέας σας διαφορετική γεύση, ή ακόμα και να το κάψουν σε ορισμένα σημεία, αφού θα αρχίσουν να αναφλέγονται και να «φουντώνουν» τις φλόγες. Η κατάλληλη στιγμή να καθαρίσετε την ψησταριά σας είναι λίγο πριν κρυώσουν εντελώς τα μέρη της. Με αυτόν τον τρόπο, θα αφαιρέσετε πιο εύκολα τα υγρά ακόμα λίπη χωρίς να καείτε. Αν το αφήσετε για αργότερα ή για την επόμενη μέρα, θα δυσκολευτείτε περισσότερο, καθώς τα λίπη θα έχουν σταθεροποιηθεί πάνω στα μέρη της ψησταριάς.

Tip No.7: Το μπάρμπεκιου αρέσει σε όλους! Άλλοι είναι καλοί στο ψήσιμο, άλλοι δεν έχουν την υπομονή, σε όλους όμως αρέσει να απολαμβάνουν την παρέα των φίλων τους σε συνδυασμό με το καλό φαγητό! Για να αποφύγουμε όμως δυσάρεστες εκπλήξεις, πρέπει να ακολουθούμε και κάποιους γενικούς κανόνες υγιεινής. Για παράδειγμα, δώστε μεγάλη προσοχή στις επιφάνειες κοπής και στις πιατέλες σας. Ποτέ, μα ΠΟΤΕ μην ακουμπάτε στο ίδιο σημείο το ωμό και το ψημένο κρέας. Τα βακτήρια του ωμού κρέατος μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην υγεία σας. Επίσης, οπωσδήποτε αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε την ίδια επιφάνεια κοπής για διαφορετικά κρέατα. Αλλού το κόκκινο κρέας, αλλού το κοτόπουλο, αλλού τα θαλασσινά. Και όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία της κοπής, καθαρίστε ΚΑΛΑ τις επιφάνειές σας.

Tip No.8: Ξέρουμε ότι το ψήσιμο πάει πακέτο με τον ενθουσιασμό σας (και αναφέρομαι στους λάτρεις του καλού φαγητού με καλή παρέα). Μην βιαστείτε, όμως, να τελειώσετε τη διαδικασία φορτώνοντας την ψησταριά σας με πολύ κρέας. Μην τα “στριμώξετε” όλα μαζί. Κακό σε εσάς θα κάνετε. Ο λόγος; Καλό είναι να αφήνετε ένα σημείο στην ψησταριά σας κενό και λίγο δροσερό σε σύγκριση με την υπόλοιπη επιφάνεια ψησίματος. Αυτό σας δίνει μία «ζώνη ασφαλείας», επιτρέποντάς σας να μετακινείτε το κρέας σας σε περίπτωση που χρειαστεί ώστε να μην καεί.

Tip No.9: Οι λάτρεις του μπάρμπεκιου συνηθίζουν να πειραματίζονται στους τρόπους ψησίματος και στις γεύσεις, και εμείς το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Να λοιπόν ένας τρόπος να φτιάξετε το τέλειο κοτόπουλο ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα. Αλείψτε το κοτόπουλο με τα καρυκεύματα της αρεσκείας σας και χρησιμοποιήστε τη βάση κοτόπουλου της Landmann (βλέπε αξεσουάρ barbecue Landmann). Αφού γεμίσετε το δοχείο της βάσης με υλικά επίσης της αρεσκείας σας (π.χ χυμό πορτοκάλι) τοποθετείστε το κοτόπουλο πάνω σε αυτό. Έπειτα τοποθετείστε το πάνω στη σχάρα ή πάνω σε ένα ταψάκι και έπειτα στη σχάρα. Κλείστε το καπάκι και ψήστε για περίπου 1-1.30 ώρα. Στο ενδιάμεσο γυρίστε το κοτόπουλο μία φορά. Το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό!

Tip No.10: Οι λάτρεις του ψησίματος γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν διάφορα αξεσουάρ που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη και το φαγητό του πιο γευστικό. Τι θα λέγατε για ένα αξεσουάρ που θα έκανε το φαγητό σας ιδιαίτερα γευστικό με λιγότερο κόπο και χρόνο;Ένα τέτοιο αξεσουάρ είναι η πλάκα από ορυκτό αλάτι της Landmann. Η συγκεκριμένη πλάκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρέας, ψάρι ή ακόμα και λαχανικά και δημιουργεί στο φαγητό σας μία γευστική κρούστα με ελαφριά αλατισμένη χροιά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προθερμάνετε την πλάκα σας στην ψησταριά και έπειτα να τοποθετήσετε πάνω το φαγητό. Το φαγητό δεν χρειάζεται μαρινάρισμα, μπορείτε απλά να βάλετε λίγο λάδι πριν το τοποθετήσετε στην πλάκα. Σε λίγη ώρα θα μπορείτε να απολαύσετε ένα ιδιαίτερο έδεσμα που θα έχει κρατήσει όλους τους χυμούς του και θα έχει αποκτήσει τη γεύση που επιθυμείτε. Χωρίς πολύ κόπο, χωρίς να σπαταλήσετε πολύ χρόνο στο μαρινάρισμα!

Tip No.11: Σίγουρα επιθυμείτε το κρέας που ψήνετε να είναι ζουμερό και μαλακό. Να και κάτι που πρέπει να γνωρίζετε για να υπολογίσετε τους χρόνους ψησίματος όταν κάνετε μπάρμπεκιου, ώστε να μην βγει το κρέας σας… παραψημένο! Το φαγητό συνεχίζει να ψήνεται ακόμα και όταν βγει από τη σχάρα, οπότε καλό είναι να το βγάλετε από τη φωτιά λίγο πριν φτάσει στο αποτέλεσμα που θέλετε (αυτό εξαρτάται από το πόσο ψημένο θέλετε εσείς το φαγητό και από το είδος του φαγητού που ψήνετε). Το αξεσουάρ που θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τη στιγμή που πρέπει να βγάλετε το φαγητό από τη σχάρα δεν είναι άλλο από το θερμόμετρο (Βλέπε αξεσουάρ μπάρμπεκιου Landmann).

Tip No.12: Το ξέρετε ότι οι ψησταριές δεν ψήνουν μόνο κρέας και ψάρι, σωστά;; Σίγουρα το ξέρετε. Μπορείτε λοιπόν στην ψησταριά σας να ψήσετε ωραιότατα λαχανικά που θα συνοδεύσουν το πιάτο σας . Ψήνοντάς τα, όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια κομμάτια να “ξεγλιστρήσουν ” ανάμεσα από τα κενά της σχάρας. Πώς μπορείτε να το αποφύγετε αυτό; Ψήνοντάς τα πάνω σε πλάκα. Και αν δεν έχετε προμηθευτεί πλάκα ψησίματος, υπάρχει και πιο απλή λύση: ένα ταψάκι! Ένα ταψάκι ή ένα καλαθάκι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες που έχει φτιαχτεί από την Landmann γι’ αυτόν τον σκοπό! (Βλέπε αξεσουάρ ψησίματος)

Tip No.13: Τα μυστικά για να ευχαριστηθεί το μπάρμπεκιου όλη η οικογένεια είναι πολλά. Τι γίνεται, όμως, όταν θέλουμε να ψήσουμε μπιφτέκια; Πώς μπορούμε να τους δώσουμε το τέλειο σχήμα, ώστε να είναι πλασμένα ομοιόμορφα και να μην σπάνε; Η Landmann μερίμνησε γι’ αυτό και έφτιαξε το Burger Maker, ένα αξεσουάρ που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε τα πιο καλοσχηματισμένα μπιφτέκια που έχετε φτιάξει ποτέ. Αρκεί να τοποθετήσετε τον κιμά στο δοχείο, να πιέσετε το καπάκι προς τα κάτω, να αφαιρέσετε το περιττό κρέας και έτοιμο! Αφαιρέστε το μπιφτέκι από το δοχείο και επαναλάβετε όσες φορές θέλετε. Για τους πιο απαιτητικούς, η Landmann δημιούργησε και το American Burger Set, ένα αξεσουάρ που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε γεμιστά μπιφτέκια. Η διαδικασία είναι και πάλι απλή: Βάζετε μία στρώση κιμά, πιέζετε με το καπάκι προς τα κάτω ώστε να δημιουργηθεί στη στρώση μία λακκούβα, γεμίζετε με τα υλικά της αρεσκείας σας, καλύπτετε με άλλη μία στρώση κιμά και πιέζετε μία τελευταία φορά με το καπάκι (με την άλλη πλευρά) ώστε να ενωθούν οι δύο στρώσεις. (Για τα αξεσουάρ, δείτε Αξεσουάρ μπάρμπεκιου Landmann)

Tip No.14: Το μπάρμπεκιου είναι απόλαυση, και κάποιοι από εμάς θα έψηναν σε κάθε ευκαιρία. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ, σε φωτεινά ή σε σκιερά μέρη. Τι γίνεται, όμως, όταν το φως δεν είναι αρκετό; Αναβάλλουμε το ψήσιμο; Όχι βέβαια! Η Landmann έχει μεριμνήσει γι’ αυτό και μας προμηθεύει με εύχρηστους φακούς που μπορούν να στερεωθούν πάνω στην ψησταριά μας και να διευκολύνουν το ψήσιμό μας ακόμα και τις βραδινές ώρες. Με το στήριγμα γενικής χρήσης για οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες, και τον εύκαμπτο κορμό του, ο φακός μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε ψησταριά. (Βλ. Αξεσουάρ Ψησίματος Landmann)

Tip No15: Θέλετε το ψητό σας να έχει την γεύση και το άρωμα καπνιστού αλλά δεν έχετε ψησταριά smoker; Υπάρχει τρόπος και η Landmann έχει φροντίσει και γι’ αυτό. Οι πλάκες για κάπνισμα LD13956 από κέδρο, δίνουν στο ψητό φαγητό ένα ήπιο καπνιστό άρωμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετές φορές. (Βλ. Αξεσουάρ Ψησίματος Landmann) Είναι ιδανικές για σολωμό, θαλασσινά, μοσχάρι και χοιρινό. Η διαδικασία είναι απλή και έχει ως εξής: Μουλιάστε την πλάκα στο νερό για μία ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε. Ζεστάνετε το μπάρμπεκιου περίπου στους 150-180οC. Βάλτε την πλάκα σε άμεση φωτιά και ζεστάνετέ την μέχρι να αρχίσει να καπνίζει. Έπειτα μετακινήστε αμέσως την πλάκα στη ζώνη έμμεσου ψησίματος και τοποθετήστε το φαγητό για να ψηθεί πάνω στη σανίδα. Κλείστε το καπάκι.

Tip No.16: Το ψήσιμο του ψαριού σας φαίνεται δύσκολο; Ναι, θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά αν ακολουθήσετε κάποιους πολύ βασικούς κανόνες, θα απολαύσετε τελικά ένα εκλεκτό έδεσμα! Θυμηθείτε, λοιπόν, να λαδώσετε τα ψάρια με ένα πινέλο πριν τα τοποθετήσετε στη σχάρα έτσι ώστε να μην κολλήσουν, και φροντίστε να περάσουν λίγα λεπτά πριν τα μετακινήσετε, καθώς το κρέας τους είναι τρυφερό και μπορεί να διαλυθούν αν δεν έχει δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα εξωτερικά. Βέβαια, αν θέλετε να αποφύγετε τέτοιου είδους ευτράπελα, η Landmann έχει μεριμνήσει και γι’ αυτό, και έχει δημιουργήσει σχάρες αποκλειστικά για το ψήσιμο του ψαριού (LD0283, LD0177, LD13430, Βλέπε Αξεσουάρ Ψησίματος Landmann). Τέλος, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, τα φαγητά συνεχίζουν να ψήνονται ακόμα και αφού βγουν από τη φωτιά όσο είναι ακόμα ζεστά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψάρια, οπότε θυμηθείτε να τα απομακρύνετε από τη φωτιά λίγο πριν το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Tip No.17: Ξέρουμε ότι λατρεύετε το μπάρμπεκιου, το ίδιο κι εμείς. Φροντίζετε, όμως, αρκετά την ψησταριά σας; Ο καθαρισμός του εξοπλισμού σας, που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, είναι μεν σημαντικός αλλά όχι αρκετός για να διατηρήσει η ψησταριά σας τη μέγιστη δυνατή απόδοση για χρόνια. Πρέπει να μεριμνήσετε και για την αποθήκευσή της. Φροντίστε, λοιπόν, να μην την αφήνετε εκτεθειμένη στη βροχή και τον ήλιο και να την αποθηκεύετε σε στεγνά και σκιερά μέρη, και ΠΑΝΤΑ με το κάλυμμά της. Θυμηθείτε, λοιπόν, όταν δεν χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό μπάρμπεκιου, να τον αποθηκεύετε σωστά ώστε να μην καταστραφεί.

Tip No.18: Ξέρουμε ότι θέλετε να απολαύσετε τα ψητά σας εδέσματα όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν πρέπει όμως να βιάζεστε να βάλετε τα φαγητά σας πάνω στη σχάρα. Όσοι ψήνουν συχνά, γνωρίζουν πλέον ότι το ψήσιμο χρειάζεται υπομονή. Οπωσδήποτε, λοιπόν, προθερμάνετε την ψησταριά σας πριν τοποθετήσετε πάνω το φαγητό. Είτε χρησιμοποιείτε κάρβουνο, είτε υγραέριο, αυτό είναι απαραίτητο. Ενδεικτικά, αν χρησιμοποιείτε ψησταριά κάρβουνου, αφήστε το κάρβουνο να κάψει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε. Αν χρησιμοποιείτε ψησταριά υγραερίου, ανάψτε την περίπου 15 λεπτά πριν ξεκινήσετε να ψήνετε.

Tip No.19: Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο βεβαιωθείτε ότι έχετε δίπλα σας όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Λαβίδες, τσιμπίδες, σκεύη, ποδιές, γάντια και ό, τι άλλο χρειάζεστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν τα αναζητήσετε τελευταία στιγμή αφήνοντας το φαγητό σας χωρίς επίβλεψη υπάρχει κίνδυνος να καεί! Τα πλαϊνά και κάτω ράφια των μπάρμπεκιου της Landmann είναι πολύ χρήσιμα για την αποθήκευση όλων των αξεσουάρ που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.