Για το ψήσιμο των θαλασσινών

Για το ψήσιμο των θαλασσινών


  Για το ψήσιμο των θαλασσινών ισχύει ο κανόνας: Το λιγότερο είναι περισσότερο. Τα ψάρια και τα θαλασσινά γίνονται σπέσιαλ νοστιμιές με τη χρήση ήπιων μαρινάδων και χαμηλής θερμότητας. Μια καλή μαρινάδα χαρίζει άρωμα και τρυφεράδα και αναδεικνύει τη χαρακτηριστική γεύση του ψαριού. Οι ειδήμονες πάντα ετοιμάζουν φρέσκια μαρινάδα.

 Ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε υγρές μαρινάδες με βάση λάδι ή σόγια. Ανάλογα με τα γούστα σας μπορείτε να προσθέσετε τζίντζερ, φλούδα λεμονιού ή λάιμ, σκόρδο ή φρέσκα κρεμμυδάκια. Η μαρινάδα δεν πρέπει να είναι πολύ αλμυρή. Το αλάτι αφαιρεί το νερό από τα ψάρια και γίνονται στεγνά. Γι’ αυτό βάλτε ελάχιστο αλάτι αμέσως πριν από το ψήσιμο και μετά το ψήσιμο ρίξτε λίγο χοντρό αλάτι πάνω στο φαγητό.

 Βάλτε σε αυτή την αρωματισμένη μαρινάδα το ψάρι ή τα φιλέτα και αφήστε τα για 2–3 ώρες, και γυρίστε τα πού και πού από την άλλη πλευρά. Μετά το μαρινάρισμα μπορείτε να βάλετε το ψάρι απευθείας στη σχάρα ή τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο ή τοποθετήστε το σε ένα τηγάνι ψησταριάς ή ολόκληρο το ψάρι μέσα σε ένα ψηστιέρα ψαριού.

 Οι μαρινάδες που είναι αραιές ή έχουν μεγάλο ποσοστό βοτάνων πρέπει να ταμποναριστούν ελαφρά πριν από το ψήσιμο. Μόνο αφού πάρει το πρώτο ρόδισμα μπορείτε να αλείψετε το ψάρι ξανά με τη μαρινάδα. Οι πυκνές μαρινάδες, με πολλή μουστάρδα, μπορούν να μείνουν πάνω στο ψάρι που πρόκειται να ψηθεί.


 Γέμιση: ο κρυμμένος θησαυρός

 Όποιος θέλει να ψήσει το ψάρι ολόκληρο, αξίζει να δοκιμάσει μια αρωματική γέμιση. Αβαντάζ: το γεμιστό ψάρι μπορεί να μπει στην ψησταριά αμέσως, χωρίς χρονοτριβή. Σε αντίθεση με τις μαρινάδες που εφαρμόζονται εξωτερικά και πρέπει να μείνουν αρκετές ώρες στο ψυγείο, τα αρώματα της γέμισης γρήγορα διαπερνούν ολόκληρο το ψάρι όταν εκτίθενται στη θερμότητα. Αν προσθέσετε λεμόνι, λευκό κρασί ή πορτοκάλι, όπως στην παρακάτω συνταγή, το ψάρι θα ψηθεί ακόμα πιο γρήγορα. Ντομάτες, σκόρδο, ελιές και φρέσκα βότανα δίνουν στο ψάρι μια χαρακτηριστική μεσογειακή νότα.

Καλή όρεξη!