Κλασσικά παϊδάκια με σως μπάρμπεκιου

 

 

Κλασσικά παϊδάκια με σως μπάρμπεκιου

 

Υλικά

6 παϊδάκια

200 ml χυμό μήλου (χωρίς ζάχαρη)

15 κουτ. σούπας σως μπάρμπεκιου

500 ml κέτσαπ

110 g καστανή ζάχαρη

½ φλιτζάνι μέλι

2 κουτ. σούπας ξύδι

2 κουτ. σούπας μουστάρδα

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

2 κουτ.  σούπας σως Worcestershire

2 κουτ. γλυκού τριμμένο κρεμμύδι

1 κουτ. γλυκού τριμμένο σκόρδο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

 

Εκτέλεση:

1. Αφαιρέστε την πέτσα από την πλευρά που είναι το κόκκαλο και απομακρύνετε το περίσσιο λίπος. Ξύστε ελαφρά την υπόλοιπη πέτσα στην κάτω πλευρά, έτσι ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί πιο εύκολα το κρέας από το κόκκαλο αργότερα. Πασπαλίστε τα παϊδάκια με τα καρυκεύματα και τυλίξτε τα σε μεμβράνη αφήνοντάς τα να μαριναριστούν στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

 

2. Ετοιμάστε την ψησταριά σας με λίγες μπρικέτες κάρβουνου για έμμεσο ψήσιμο, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 130 ° C και κλείστε το καπάκι. Ξετυλίξτε τα παϊδάκια και τοποθετήστε τα στη μέση της σχάρας με την πλευρά του κρέατος στραμμένη προς τα κάτω και αφήστε τα να ψηθούν έμμεσα για 45 λεπτά. Αν δε χωρούν όλα τα παϊδάκια στη μέση της σχάρας μπορείτε να τα τοποθετήσετε το ένα πάνω στο άλλο ανά τρία, γυρνώντας τα κάθε 30 λεπτά. Τοποθετήστε μερικά μουσκεμένα αρωματικά ξυλάκια στη φωτιά για τα πρώτα 30 λεπτά (μήλο ή κερασιά). Γυρίστε τα παϊδάκια και ψήστε έμμεσα για άλλα 45 λεπτά.

 

3. Βγάλτε τα παϊδάκια από την ψησταριά και τυλίξτε το καθένα ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο, ρίχνοντας 4-5 κουταλιές από το χυμό μήλου σε κάθε πακετάκι. Ψήστε έμμεσα τα παϊδάκια στο αλουμινόχαρτο για άλλες 1 ½ ώρες, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στους 150 ° C έτσι ώστε ο χυμός μήλου να αρχίσει να σιγοβράζει.



 

4. Ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα για τη σως μπάρμπεκιου, αφού ξεκινήσει να βράζει αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

 

5. Βγάλτε τα παϊδάκια από το αλουμινόχαρτο και περάστε τα με ένα πινέλο μία λεπτή στρώση από τη σως μπάρμπεκιου. Ψήστε έμμεσα για άλλα 60 λεπτά, περνώντας με τη σως μπάρμπεκιου τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι δε θα μαυρίσουν. Σερβίρετε κόβοντας το κρέας σε μερίδες  έτσι ώστε το κόκκαλο να φαίνεται και από τις δύο πλευρές.