Κουμπίρ – Η ψητή πατάτα επιστρέφει

Κουμπίρ – Η ψητή πατάτα επιστρέφει


 Η ψητή πατάτα με τη φλούδα είναι κλασικό έδεσμα της ψησταριάς σαν σνακ, συνοδευτικό ή νοστιμότατο κύριο πιάτο. Με το όνομα «κουμπίρ» κατέχει σημαντική θέση στην τουρκική κουζίνα και στις μέρες μας αρχίζει να κατακτά και τον χώρο του streetfood. Η πατάτα μπορεί να παρασκευαστεί με ποικίλους τρόπους και η επιτυχία είναι εγγυημένη, αρκεί να τηρείτε μερικούς κανόνες. Με κατάλληλα συνοδευτικά πιάτα είναι της μόδας σαν fast-food χορτοφάγων.

 Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας για την ψησταριά είναι ζήτημα γούστου. Μερικοί προτιμούν τις πιο κηρώδεις ποικιλίες που έχουν μια τραγανή νότα, ενώ άλλοι αγαπούν πιο αλευρώδεις ποικιλίες που είναι ιδιαίτερα τρυφερές από μέσα και απορροφούν καλύτερα τις σάλτσες ή ντιπ.

 Στην ιδανική περίπτωση οι πατάτες σχάρας έχουν το ίδιο περίπου μέγεθος. Ως κύριο πιάτο για χορτοφάγους, η πατάτα πρέπει να έχει μεικτό βάρος περίπου 200 g. Οι πιο μικρές πατάτες, όμως, έχουν το πλεονέκτημα ότι ετοιμάζονται σε λιγότερο χρόνο.

 


 Παρασκευή:

Κατ’ αρχάς πλένετε, βουρτσίζετε και στεγνώνετε τις πατάτες. Θέλουν ή όχι προβράσιμο; Είναι ζήτημα τάιμινγκ. Όποιος έχει άφθονο χρόνο και θέλει να τις ετοιμάσει με το πάσο του, φροντίζοντας να διατηρήσει τις θρεπτικές ουσίες, θα πάρει ωμές πατάτες. Όταν βιάζεστε ή περιμένετε πολλούς καλεσμένους, προτιμότερο είναι να βράσετε τις πατάτες για 10 έως 15 λεπτά. Τρυπάτε με ένα πιρούνι τις ωμές πατάτες σε διάφορα σημεία για να μη σκάσουν. Μετά τις αλείβετε με λάδι ή βούτυρο και τις τυλίγετε με αλουμινόχαρτο. Για καλύτερη απορρόφηση καλό είναι να κόψετε στα δυο τις προβρασμένες πατάτες.

 Φίνα μυρωδικά, φρέσκα βότανα

 Χαρίστε λίγη ποικιλία στα τυλιγμένα στο αλουμινόχαρτο κομμάτια με καρυκευμένα λάδια και φρέσκα βότανα, όπως είναι το δεντρολίβανο, ο άνηθος, το κύμινο καθώς και το σκόρδο που προσφέρονται ιδιαίτερα για τον εμπλουτισμό των γεύσεων. Οι λάτρεις των τυριών βάζουν γκούντα, ρακλέτ, φέτα ή καμαμπέρ στη λακουβίτσα στο πάνω μέρος της πατάτας. Για πολυτέλεια μπορείτε να βάλετε πουρέ τρούφας. Μετά τυλίγετε την πατάτα γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο για να μη στάξει υγρό στα κάρβουνα και την τοποθετείτε στη σχάρα.

 Καλή όρεξη!